Hvad sker der med fascier og bindevæv hos de mennesker der er ramt af en hjerneskade?

Lørdag den 7. 11 2015 afholdte Neuroform kursus hvor fysioterapeut Pernille Thomsen fortalte om den seneste forskning indenfor fascier og bindevæv. En hjerneskade sætter ofte spor i kroppen i form af lammelser i den ene kropshalvdel, og det er netop her bevægeligheden i kroppen begrænses.

BManuel behandling af fodindevævet strækker sig fra isse til fod. Bindevævet er det elastiske væv hvor blandt andet sener, ledbånd og fascier (hinderne rundt om vore muskler) er indlejret. For at vi kan bevæge os frit skal bindevævet være smidigt, og denne smidighed opretholder vi kun ved at bevæge kroppen. Meget.

Vi skal ud i yderstillingerne for at bevare bindevævets elasticitet, dvs. armene skal strækkes op over hovedet, kroppen skal roteres, krummes og rettes helt ud, fødder og ben skal bøjes og strækkes… og meget andet. Bliver bindevævet ikke holdt smidigt kan der opstå tilstande med smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i kroppen.

Stivhed i bindevævet opstår af at vi ikke bevæger os frit!

Forskerne har identificeret flere lag af fascier (tænk dem som våddragter) der dækker hele kroppen, og som skal glide frit i forhold til hinanden. Og det er KUN bevægelse, der kan holde fascierne (fascierne er en del af bindevævet) smidige. Bevæger vi os ikke vil vores bindevæv ændres, fortykkes og ”klistrer fast” til de omliggende strukturer. Bevægelse varmer hyaluronsyren mellem fascielagene op og gør den mere flydende og olieagtig/ smørende, så vævet ikke “klistrer” sammen.

For mennesker der er ramt af en hjerneskade, og som f.eks. er lammet i halvdelen af kroppen, er det en særlig udfordring at opretholde elasticiteten i bindevævet. Er der tilmed spasticitet vil dette ydermere påvirket gliddet mellem fascierne, der vil ske en ophobning af hyaluronsyre, så der bliver klistret, og dannes uhensigtsmæssige bindinger mellem  fascie-lagene.

Derfor er det en vigtig del af vores praksis i klinikken at arbejde med fascier og bindevæv. Afhængigt af den enkelte problematik kan det både ske ved manuel behandling eller ved aktive øvelser. Derved forebygger vi, eller mindsker, til en vis grad at der dannes uhensigtsmæssige bindinger mellem fascierne.

image2Her er et stemningsbillede fra det kursus Neuroform afholdte i november 2015, med Pernille Thomsen som underviser.
Her er kursisterne i gang med den aktive del hvor vi udfordrer gliddet på forsiden af egen våddragt!