Hjernerystelse
Forløb:
Har du en hjernerystelse, og derfor behov for behandling hos en fysioterapeut?
Oplever du hovedpine som f.eks. følelsen af et stramt bånd omkring panden og tindingerne, eller er du svimmel og ind imellem forkvalmet? Har du måske problemer med synet, så det er vanskeligt at arbejde ved en PC, eller føler du dig forstyrret på synet når du færdes i trafikken?
De gener du kan opleve når du har fået en hjernerystelse er talrige. Det er problemer der er opstået ved den påvirkning din hjerne har været udsat for. Og selv små slag mod hovedet kan ende med at give dig store problemer. Problemer som påvirker dig og din mulighed for at leve som du har gjort tidligere.
Har du brug for privat behandling for din hjernerystelse?
Måske oplever du, at du er alene i forhold til håndteringen af f.eks. de fysiske problemer vi beskriver ovenfor. Eller måske er du blot ivrig efter at finde ud af hvordan du kan komme videre på egen hånd. Idet Neuroform er et privat genoptrænings tilbud, får du indflydelse på, hvor hyppigt og hvor megen behandling du ønsker
Vores speciale er genoptræning til mennesker, der har været udsat for en påvirkning af hjernen. Og vi har oparbejdet masser af erfaring. Vi ved at det kræver en særlig indsats når det handler om hjernerystelse, og vi har stor respekt for de symptomer du lever med.
Men vi er også parate til – forsigtigt – at hjælpe dig i gang med igen at være fysisk aktiv.
Hvad skal vi arbejde med?
Fysisk aktivitet
Hvis du oplever at for megen fysisk aktivitet forværrer dine symptomer, skal du have hjælp til forsigtigt at genopbygge evnen og lysten til f.eks. motion. Det kan være gåture, styrketræning i vores træningssal, eller enkle øvelser på måtten, der fremmer din stabilitet i kroppen. Det handler om at lægge en realistisk plan, og finde en god plan for hvor meget du klarer hvor hyppigt. Og det handler om at lære at tolerere en let opblussen af symptomer, for at erfare at symptomerne svinder igen.
Smidiggørelse
Hvis du oplever at skuldrene er stive, og nakken gør ondt, så skal vi måske arbejde med at løsne muskler og bindevæv. Det kan du være med til selv, ved gode, kontrollerede, forsigtige øvelser. Det kan også være at det mest rigtige er at fysioterapeuten behandler dig. Så bindevæv, muskler og led forsigtigt løsnes, og du får en lettere følelse igen.
Synet
Når der opstår en skade i nervesystemet, som der gør når du har en hjernerystelse, så kan du opleve, at det påvirker bl.a. øjnenes evne til at bevæge sig frit. Dvs. du bliver mere tilbøjelig til at bevæge hovedet i den retning du skal se, og mindre tilbøjelig til at lade synet søge ud i f.eks. øjenkrogene. Øjnene styres af muskler – og det er muskler vi kan hjælpe dig med at træne ved enkle øjenøvelser.
Balanceorganet i det indre øre
Hvis du er svimmel, kan du opleve stor utryghed ved at færdes. Det kan skyldes en påvirkning af det vestibulære system, altså det vi kalder for Buegangene. Buegangene sidder i dit indre øre, og registrerer f.eks. hvilken position dit hoved befinder sig, om du ændrer retning eller sætter farten op. Buegangene er en del af det system der sikrer at dine øjne er i ro, selvom du bevæger hovedet, og at du holder dit tyngdepunkt indenfor en sikker radius, så du ikke mister balancen. Det er et vigtigt system, og det skal holdes ved lige hvis du skal kunne holde balancen. Når du er ramt af en hjernerystelse kan du opleve at få problemer med dette fintfølende system. Og du kan opleve at der derfor opstår svimmelhed. Buegangene og deres samspil med øjne og resten af kroppen, kan trænes ved helt specifikke øvelser.
Hvornår skal jeg starte min genoptræning?
Når du er ramt af en hjernerystelse skal din genoptræning starte så tidligt som det er muligt. Det er måden, at sikre på, at hjernen ikke tillærer sig for megen ro og inaktivitet.
Din hjerne skal udfordres målrettet, ved at du får enkle øvelser, i den for dig rette dosering og med passende hjælp. F.eks. skal hjernen igen lære, at du bevæger dig, og at det ikke er farligt, selvom det kan betyde at det betyder en opblussen i f.eks. svimmelhed
Det er aldrig for sent!
Der er en stor gevinst ved, at du kommer til træning tidligt i dit sygdomsforløb. Men har du levet med følgerne efter en hjernerystelse i længere tid, er det slet ikke for sent at starte genoptræning.
Hjernen lærere nyt hele livet, også hvis du er ramt af en hjernerystelse.
Læs artiklen her – den omhandler den seneste forskning, som peger på, at mennesker med følger efter en hjernerystelse skal hjælpes væk fra at skærme sig. Og at der er behov for en hjælpende hånd til at bringe krop, sind og kognition i spil igen.