Parkinsons sygdom

Forløb:

3. Træning / Behandling igangsættes

Om Parkinsons

Parkinsons sygdom - behov for udholdenhedstræning

Når du har Parkinsons sygdom kan du opleve, at der opstår stivhed i kroppen, og at dine bevægelser bliver langsommere. Måske mærker du, at det er vanskeligt at rette dig op, idet du går lidt foroverbøjet. Der er mange faktorer, som har indflydelse på dit funktionsniveau og dit velbefindende. Motion og fysioterapi skal være en del af tilbuddet til dig der har Parkinsons sygdom, fordi det forsinker den stivhed, der opstår i kroppen.

Hvad er det vi tilbyder?

Alle med Parkinson har behov for træning. Derfor tilbyder vi individuel træning og behandling, idet der er stor forskel på den træning du skal tilbydes, hvis du oplever blot, at have en smule stivhed i kroppen, og enkelte dage hvor balancen ikke er så god – modsat dig, der har vanskeligt ved, at rejse dig fra stolen og komme igang med at gå.

Når du har Parkinsons sygdom er dit tempo typisk lidt eller meget lavere end normalt. Derfor er god tid til træningen vigtig for dig. Afhængigt af hvor ramt du er af din sygdom, kan du have behov for alt fra balancetræning og smidighedstræning, til støttende træning, hvor din fysioterapeut hjælper dig med at lave gode stræk, og med at sætte tempo og rytme på når du går. F.eks. ved at bruge gangbåndet, og sikre dig med et selesystem.

Smidighed

Vi har fokus på betydningen af, at få kroppen bevæget igennem, så kroppen bevarer sin smidighed så længe som muligt. Måske kan du komme ned på gulvet på en måtte, og arbejde med kroppens smidighed vejledt af din fysioterapeut. Det kan også være du skal på briksen, så din fysioterapeut kan hjælp dig med at bedre bevægelighed i led, muskler og bindevæv. Man ved i dag at det forebygger stivhed, når man laver gode stræk hyppigt! Derfor vil vi også introducere nogle gode øvelser og stræk til dig, som du selv kan lave hjemme.

Din evne til at gå

Evnen til at gå – sikkert og godt – er altid vigtig. Vi arbejder med strategier for, at få rejst sig fra stolen og komme i gang med at gå. Og strategier for, at klare vendinger eller andet, der er en udfordring for dig. Det er helt individuelt, hvad der skal til for at undgå at ”fryse fast” når du egentlig gerne bare vil gå videre.

Balance

Du vil blive undersøgt i forhold til Balanceproblemer. Balanceproblemer kan komme af mange årsager. Det kan være at synet er påvirket, og at du har nedsat evne til at bevæge øjnene frit, og er blevet mere tilbøjelig til, at bevæge hovedet i den retning du skal se. Måske er du tilmed lidt stiv i nakken. Heldigvis styres øjnene af muskler, og det er muskler du kan træne ved enkle øjenøvelser.

Det kan også være at buegangene i dit indre øre er påvirket. Buegangene registrerer f.eks. hvilken position dit hoved befinder sig i, og om du ændrer retning eller sætter farten op. Buegangene er en del af det system der sikrer at dine øjne er i ro, selvom du bevæger hovedet. Buegangene og deres samspil med øjne og resten af kroppen, kan trænes ved helt specifikke øvelser.

Dine muskler, sener, led, bindevæv og dit nervesystem rummer masser af små receptorer – vi kalder det sanseapparatet. Sanseapparatet bliver let forstyrret f.eks. når du bliver ældre og bevæger dig mindre, eller hvis du har en neurologisk lidelse. Sanseapparatet kan stimuleres ved at lave specifikke øvelser.

Endelig kan din balance påvirkes af at dine muskler i benene er blevet svage. Du bruger musklerne i benene til at sikre at du står godt, og skal du afværge et fald, kræver det styrke og hurtighed i benene. Så hvis du har Parkinsons sygdom, skal der trænes styrke i benene, og her findes et utal af gode øvelser.

Du oplever måske en usikkerhed, der er knyttet til angsten for at falde. Måske derfor er det en god idé at afprøve og finde gode strategier for, at kunne komme op fra gulvet, hvis du er uheldig og er faldet.

Hvis du er afhængig af støtte når du går, så rådgiver vi omkring ganghjælpemidler, og finder sammen med dig frem til hvad der fungerer bedst.

Kondition – & styrketræning

Parkinsons sygdom - behov for styrketræning

De gængse anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om fysisk aktivitet gælder også, når man har Parkinson. Derfor vil vi gerne understøtte, at man får tilstrækkelig konditions-, udholdenheds- og styrketræning. Måske får du vederlagsfri fysioterapi på hold, og herigennem både konditions- og styrketræning. Hvis ikke vil vi meget gerne supplere med den del også

Det er almindeligt, at der opstår smerter forskellige steder i kroppen som følge af Parkinson. Vi ser, at bevægelse ofte er den bedste medicin, men går ikke af vejen for at behandle på andre måder. F.eks. er der mange, som har gavn af manuel behandling af muskler og bindevæv, når smerterne skyldes stramninger/stivhed.

 

Forundersøgelse – tryk her