Lammet arm eller hånd

Lammet arm eller hånd - genoptræning ved brug af NMES
Tommelen skal kunne nå lillefingeren – Brug af NMES

Lammelser i arm og hånd er hyppige følger efter en hjerneskade, og vi vil rigtig gerne hjælpe dig der har mistet funktion i hånd og arm efter f.eks. en apopleksi. Der meget at vinde hvis du kommer hurtigt igang – derfor: træningen skal i gang så hurtigt som muligt! 

Ved en hjerneskade, der giver lammelser i arm og hånd, reduceres det område i hjernen der repræsenterer hånden ganske hurtigt. Konsekvensen er at hånden langsomt glemmes, og derfor ikke aktiveres og inddrages som normalt, altså helt automatisk. Det er altså ikke uvilje når du ikke bruger din hånd, men konsekvensen af hjerneskaden. Derfor er og bliver vores fælles opgave, at styrke håndens repræsentation i hjernen  så din hjerne igen “kommer i tanker om” at inddrage hånden i hverdagen.

Analysen af armens og håndens bevægelser, er første vigtige skridt på vejen til bedre armfunktion. Kan armen løftes frem foran kroppen, kan tommelfingeren føres ud fra de øvrige fingre, kan håndleddet bøjes bagud og kan du gribe om koppen foran dig?

At gribe om en kop er en af de helt store udfordringer. Der er store krav til at grebet er korrekt, så hånden åbnes tilpas meget, og at skulder og albue gør sit arbejde rigtigt undervejs i processen.

Målet når vi typisk ved at sætte ind med målrettet træning bestående af:

  • høj repetition af specifikke bevægelser
  • hjemmetræning
  • el-terapi (NMES)
  • træning af specifikke aktiviteter som at spise med bestik, drikke af glas, snøre sko osv.
  • opretholde smidighed i bindevæv, led og muskler
  • styrketræning af relevante muskelgrupper
En lammet arm kræver særligt fokus på både skulder, albue og hånd
En lammet arm kræver særligt fokus på både skulder, albue og hånd