Har du en lammet arm eller hånd?

Lammet arm eller hånd - genoptræning ved brug af NMES
Tommelen skal kunne nå lillefingeren – Brug af NMES

Hvornår skal jeg starte med at træne?

En blodprop i hjernen, eller en anden hjerneskade, medfører ofte lammelser i den ene arm og hånd. Du oplever at du ikke længere kan bruge din arm og hånd som tidligere, at det måske er det blevet vanskeligt at spise med bestik, eller det at du ikke kan at skrive på PC’en. Det kan også være at du kun akkurat kan vippe med håndleddet, og fingrenes funktion er beskeden.

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig der har mistet funktion i hånd og arm efter f.eks. en apopleksi. Der meget at vinde hvis du kommer hurtigt igang – for at sige det som det er: træningen skal i gang så hurtigt som muligt! 

Hvorfor er det svært at huske at bruge hånden?

Ved en hjerneskade, der giver lammelser i arm og hånd, reduceres det område i hjernen der repræsenterer hånden ganske hurtigt. Konsekvensen er at hånden langsomt glemmes, og derfor bliver brugt som normalt, altså helt automatisk. Det er derfor ikke uvilje, når du ikke bruger din hånd, men konsekvensen af hjerneskaden. Derfor er og bliver vores fælles opgave, at styrke håndens repræsentation i hjernen,  så din hjerne igen “kommer i tanker om” at den skal være aktiv i hverdagen.

 

Hvordan skal jeg træne?

Analysen af armens og håndens bevægelser, er første vigtige skridt på vejen til bedre armfunktion. Kan armen løftes frem foran kroppen, kan tommelfingeren føres ud fra de øvrige fingre, kan håndleddet bøjes bagud og kan du gribe om koppen foran dig?

At gribe om en kop er en af de helt store udfordringer. Der er store krav til at grebet er korrekt, så hånden åbnes tilpas meget, og at skulder og albue gør sit arbejde rigtigt undervejs i processen.

Målet når vi typisk ved at sætte ind med målrettet træning bestående af:

      • høj repetition af specifikke bevægelser
      • hjemmetræning
      • el-terapi (NMES)
      • træning af specifikke aktiviteter som at spise med bestik, drikke af glas, snøre sko osv.
      • opretholde smidighed i bindevæv, led og muskler
      • styrketræning af relevante muskelgrupper

      

     Forundersøgelse – læs mere her!