Rehabilitering hjerneskade

Fysisk træning er blot en del af rehabilitering efter hjerneskade

Til dig der er ramt af en erhvervet hjerneskade

Rehabilitering efter en erhvervet hjerneskade – som efter et stroke (blodprop i hjernen eller hjerneblødning), en traumatisk hjerneskade, en hjernetumor eller lign. – handler om at få din dagligdag til at hænge sammen igen. Det handler om at du skal kunne klare så meget som overhovedet muligt selv, og at du skal have støtte til det der er svært. Med rehabiliteringen arbejder vi sammen med dig om, at du skal have hjælp til at udvikle dig med opgaverne.

 

Specialiseret niveau

Hvis hospitalets fagpersoner vurderer, at der er behov for at den fysioterapi du skal modtage skal varetages på det man kalder specialiseret niveau, så skal fysioterapeuten have særlig uddannelse og erfaring, og dermed specialiserede kompetencer.

Ofte er fysisk eller psykisk funktionsevne forandret efter en erhvervet hjerneskade, og du oplever at være udfordret på et eller flere livsområder. Et par eksempler kan f.eks. være at du ikke er i stand til at gå fordi der er lammelse i det ene eller begge ben, og at du har fået svært ved at tage initiativ til at komme videre med dagen efter morgenmaden. Derfor vil du opleve, at du ikke længere kan klare dig selvstændigt, du vil opleve at du ikke som tidligere selvstændigt kan dyrke motion, og at du ikke længere kan passe dit job.

 

Samarbejde

Den bedste rehabilitering forekommer når vi, der er omkring dig, samarbejder. Så du oplever at vi alle arbejder i samme retning. Når rehabilitering foregår på specialiseret niveau, vil vi som fysioterapeuter samarbejde med de øvrige fagpersoner omkring dig. Det kan f.eks. være tæt dialog med audiologopæden og ergoterapeuten hvis du har særlige udfordringer med at tale, at synke maden eller at flytte dig fra kørestolen til din seng.

Senere i dit rehabiliteringsforløb, vil vi typisk være i dialog med hjemmepleje, fysioterapeuten på det lokale træningscenter, den vederlagsfri fysioterapeut eller din praktiserende læge. Vi bruger også gerne tid på en snak med din personlige hjælper eller dine pårørende.

 

Rehabilitering hjerneskade: Neuroform er et behandlerfællesskab

Neuroform rummer i dagligdagen flere forskellige faggrupper. Alle er de relevante for at støtte den mentale udvikling, det psykiske velbefindende, og de sproglige færdigheder.  Vores tætte samarbejdspartnere har hver sin faglige baggrund, og kan bidrage til rehabiliteringsprocessen, når vi som fysioterapeuter vurderer at vores faglighed ikke slår til. Læs mere

 

Hjerneskadeforeningens hjemmeside kan du læse mere om rehabilitering efter en hjerneskade.