Spasticitet behandling

Spasticitet behandling er en del af pakken, når du har behov for genoptræning efter f.eks. en blodprop i hjernen, sclerose, eller en anden skade på centralnervesystemet. ”Spasticitet” bruges i daglig tale bredt om de forandringer, der ofte indtræder i de lammede musklers spændingstilstand. Og selvom det er stærkt forenklet at putte al ”forhøjet muskelspænding” i kassen ”spasticitet” gør vi det her for at gøre det enkelt.

Spasticitet optræder ofte i det mønster hvor hånden lukker sig sammen, albuen bøjes, og armen holdes tæt ind til kroppen. Hvorimod benet og foden strækkes, og hyppigt trækkes ind mod midten. Er der tale om en milg gras af spasticitet, kan det opleves ved at armen trækker sig op og ind foran kroppen når du går. Eller at foden støder mod gulvet når du går.

 

Spasticitet i højre ben, dæmpes ved vægtbæring
Spasticitet i højre ben, dæmpes ved vægtbæring

Meget kort fortalt om hvordan vi behandler spasticitet i benet

Vægtbæring

Det kan være øvelser  hvor al vægt lægges over på det ramte ben. Masser af vægt på benet, vil ofte få spasticiteten til at dæmpe sig, og derefter gære det lettere f.eks. at gå.
Vægt på et spastisk ben gør det lettere at styre benet, og derfor vil vi i træningen arbejde med at du har vægt på benet når du rejser dig, står, går og løber. Det lyder enkelt, men er svært for dig der er ramt, fordi hjernen hurtigt har lært sig “at satse på” det ikke lammede ben.

Styrke de spastiske muskler

Spasticitet kan virke som voldomme kræfter, og alligevel kan spastiske muskler være svage. Derfor kan vi på forskellig vis arbejde med at styrke dine ben muskler. Det gælder særligt 2 muskel grupper: Den flade lægmuskel der er en forlængelse af akillessenen (Soleus) og som sørger for at du foden skubber dig fremad. Knæestrækkerne, altså den store lårmuskel på forsiden, som sikrer at du står godt på benet når du svinger det andet ben frem.

Der er andre muskler, der skal styrkes for at du kan rejse dig fra stolen, stå, gå og løbe. Men benets øvrige muskler rammes ikke så hyppigt og i samme grad af spasticitet.

Fremme udholdenheden i de spastiske muskler

Spasticitet har også en tendens til at forringe udholdenhed i de spastiske muskler. Derfor er udholdenhedstræningen også væsentlig for de ramte muskler. Udholdenheden opnår vi ved at repetere bevægelser igen og igen og igen. Man taler om 1000vis af repetitioner for dels at vække de lammede og spastiske muskler, men også for at give dem udholdenhed, til f.eks. de længere gåture. Når du repeterer gang-bevægelserne mange gange, kan du fremme musklernes udholdenhed og dermed bedre din evne til at kontrollere spasticiteten. Vi benytter hyppigt gangbåndstræning evt. vægtaflastet.

 

 

el stimulation ved genoptræning af hånd
El-stimulation ved genoptræning af hånd

Meget kort fortalt om hvordan vi behandler spasticitet i armen og hånden

 

Aktiviteter der fremmer brugen af armen

Vi vil altid starte med, at lede efter de bevægelser du er i stand til at foretage med din arm og hånd. De bevægelser du kan klare er byggesten for at give bedre funktion af arm og hånd. Og  jo mere funktion jo større kontrol over spasticiteten.

Derfor er det vigtigt at få øje på alle de aktiviteter i dagligdagen hvor armen kan involveres, så funktionen i arm og hånd bedres.

Mange repetitioner:

Hvis du er i stand til at bevæge din arm og hånd, skal du lave øvelser der fremmer funktionen i arm og hånd. Man taler om 1000vis af repetitioner for dels at vække de lammede og spastiske muskler, men også for at give dem udholdenhed, til f.eks. at kunne tømme hele opvaskemaskinen, eller klare at spise med kniv og gaffel gennem et helt måltid. Når du repeterer lukke-hånd og åbne hånd bevægelserne mange gange, kan du fremme musklernes udholdenhed, og dermed bedre din evne til at kontrollere spasticiteten. Vi benytter os hyppigt El-stimulation for at fremme dine bevægelser i hånden eller skulderen, og derved opbygge mere funktion.

Styrke de ”spastiske” muskler:

Spasticitet kan virke som voldomme kræfter, og hånden kan være hårdt knyttet. Alligevel kan f.eks. de spastiske muskler i underarmen, som knytter hånden, mangle styrke, når du f.eks. gerne vil holde fast om din vandflaske.

Derfor skal vi arbejde med at styrke dine muskler . Vi benytter genstande med en vis tyngde, eller genstande der kan yde modstand for at fremme styrken musklerne i f.eks. din hånd eller arm. Når hånd og arm bliver stærkere bliver det lettere at holde fast i f.eks. styret på cyklen, tasken, eller bestikket. Når funktionen i armen bedres, har du bedre kontrol over spasticiteten.

Du kan evt. hente mere viden om spasticitet på Sundhed.dk

 

Bindevæv og spasticitet

Spasticitet påvirker kroppens bindevæv. Derfor hjælper vi dig til at smidiggøre bindevævet, når vi arbejder med spasticitet.

For mennesker der er ramt af en hjerneskade, og som f.eks. er lammet i halvdelen af kroppen, er det en særlig udfordring at opretholde elasticiteten i bindevævet.
Er der tilmed spasticitet vil dette ydermere nedsætte den glidning der skal være mellem vores flere lag af bindevæv. Der opstår en tilstand hvor de lag, der normalt glider frit hen over hinanden, de klistrer sammen, og danne en uhensigtsmæssige stranhed og ind imellem smerte.

Fysioterapeut og lektor Pernille Thomsen inspirerer os meget, og hun forklarer så fint her (beklager de lidt faglige termer), baggrunden for at bindevævet skal have opmærksomhed:

“… Det er jo hele kroppens biomekanik der er afhængig af gliddet mellem vævstrukturer… Det løse fine bindevævslag der ligger mellem alle strukturer i hele kroppen (ikke fascierne men “loose connective tisse”), skal sørge for at alt i kroppen glider mod hinanden. Det væv indeholder hyaluronsyre, der når det opvarmes virker som olie.. Men det væv kan kompromiteres både af mekaniske kræfter og af det autonome nervesystem – så gliddet mindskes…, biomekanikken ændres, ROM (leddenes bevæge-udslag) påvirkes !!! ”

Det Pernille forklarer er at det usmidige bindevæv i sidste ende kan betyde at leddene ikke kan bevæges i samme omfang som tidligere. Derfor arbejder vi sammen om at bringe varme til bindevævet, og bevæge kroppen ud i de stillinger du ikke selv kan indtage, så leddene bevarer deres bevægelighed