Behandling af bindevævet
Bindevævet strækker sig fra isse til fod. Bindevævet er det elastiske væv hvor blandt andet sener, ledbånd og fascier (hinderne rundt om vore muskler) er indlejret. For at vi kan bevæge os frit skal bindevævet være smidigt, og denne smidighed opretholder vi kun ved at bevæge kroppen. Meget.
Vi skal ud i yderstillingerne for at bevare bindevævets elasticitet, dvs. armene skal strækkes op over hovedet, kroppen skal roteres, krummes og rettes helt ud, fødder og ben skal bøjes og strækkes… og meget andet. Bliver bindevævet ikke holdt smidigt kan der opstå tilstande med smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i kroppen.
Stivhed og fortykkelse af bindevævet
opstår når vi ikke bevæger os frit!
Forskerne har identificeret flere lag af fascier (tænk dem som våddragter) der dækker hele kroppen, og som skal glide frit i forhold til hinanden. Og det er KUN bevægelse, der kan holde bindevævet smidigt. Bevæger vi os ikke vil vores bindevæv ændres, fortykkes og ”klistre fast” til de omliggende strukturer. Bevægelse varmer hyaluronsyren mellem fascielagene op og gør den mere flydende og olieagtig/ smørende, så vævet ikke “klistrer” sammen.
Vi ved i dag at når vi er anspændte, når der er høj spænding i vores muskler, så øges fasciernes stivhedsgrad. Derfor er afslapning via bla. åndedrættet en af de knapper der skrues på, når vi gerne vil optimere forholdene omkring fascier og bindevæv.
For mennesker der er ramt af en hjerneskade, og som f.eks. er lammet i halvdelen af kroppen, er det en særlig udfordring at opretholde elasticiteten i bindevævet. Er der tilmed spasticitet vil dette ydermere påvirket gliddet mellem fascierne, der vil ske en ophobning af hyaluronsyre, så der bliver klistret, og dannes uhensigtsmæssige bindinger i mellem fascie-lagene, og bindevævet fortykkes hvorved det mister sin elasticitet.
Derfor er det en vigtig del af vores praksis hos Neuroform, at arbejde med fascier og bindevæv. Afhængigt af den enkelte problematik kan det både ske ved manuel behandling eller ved aktive øvelser.
Her er et stemningsbillede fra det kursus Neuroform afholdte i maj 2016 med Pernille Thomsen som underviser. Kursisterne i gang med den aktive del af undervisningen, hvor der arbejdes med systematiske, intermitterende stræk.