Gør skulderen ondt?

Det skal ikke gøre ondt i din skulder!

Det er helt normalt, at skulderen gør ondt, når der er opstået blodprop i hjernen, eller en lignende neurologisk lidelse. Men det kan være ganske generende, og det gør skulderen sårbar.
Det betyder, at din arm og din skulder skal håndteres forsigtigt, når der er nogen der f.eks. hjælper dig i trøjen, eller hjælper dig med at blive vasket. Og det betyder, at armen gerne skal støttes når du sidder eller hviler, så der ikke kommer unødigt træk på skulderen.

Det skal IKKE gøre ondt. Du skal have behandling og øvelser, der letter dine smerter, og hjælp til at aktivere musklerne omkring din skulder. Og så du skal have vejledning tidligt i forløbet, så du ved hvordan du bedst finder hvile med armen og skulderen, når du skal sove, så smerterne ikke forstyrrer din nattesøvn.
 

Når du får lammelser i den ene side af kroppen, kan du få problemer med skulderen. Det rundede hoved på overarmen glider nedad og nogle gange også fremad (hos enkelte bagud), bl.a. fordi skulderens muskler ikke længere er effektive pga. lammelserne, og fordi skulderbladet ikke længere sidder rigtig placeret. Du kan opleve, at den ellers rundede skulderbue er mere flad og knoglet at se på. Huden strækker sig på ydersiden af skulderen og efterlader et udseende af slaphed omkring skulderen. Der opstår et mellemrum mellem skulderens “tag” og overarmens ledhoved.

 

Hvad er der sket med skulderen?

Din skulder er det led i din krop, der har den største grad af bevægelighed. Du kan række i næste alle retninger med din hånd, fordi dit skulderled er konstrueret som et kugleled. Overarms-knoglens rundede hoved holdes på plads i skulderleddet ved et fint muskelsamarbejde, samt ved hjælp af ledbånd og en ledkapsel. Ydermere er skulderleddets stilling og funktion afhængigt af, at skulderbladets stilling er korrekt og stabil. Skulderbladets stilling sikres normalt af overkroppens/brystkassens muskler.

Derfor kan meget ændre sig når musklerne lammes, som det f.eks. sker ved en blodprop i hjernen, nemlig i den ene side af kroppen. Og derfor kan der opstå en tilstand af ledløshed i skulderen, når lammelserne rammer både musklerne i arm, omkring skulder og brytskasse. Vi siger at skulderen går lidt ”af led” eller ”lukserer”.

 

Hvordan behandler vi?

Skulder smerter - blodprop i hjernen

Det er i sig selv ikke et problem, at din skulder er gledet ned og ser anderledes ud end normalt. Men det er et problem hvis du har ondt. Smerter forringer dit velbefindende, og det forstyrrer din mulighed for og lyst til at bruge armen og hånden.

Derfor har smerter fra din skulder, og eventuelle smerter ud i din arm og hånd, første prioritet.

Vi vil behandle dit bindevæv, og nænsomt løsne den del af skulderleddet der er blevet stram eller fikseret. Og så vil gå meget seriøst på jagt efter eventuelle smertepunkter, der kan behandles med f.eks. Laser, akupunktur eller massage. Det kan være relevant at lægge en tape eller give lindrende el-terapi.

Vi vil fra starten lede efter de bevægelser du kan deltage i – som f.eks. om du kan skubbe dit skulderblad frem eller dreje din arm udad. Vi vil afprøve om el-stimulation har god effekt på, at gøre dine svækkede muskler mere aktive. Måske skal du ned at ligge før du kan og tør aktivere skulderen igen, så er det her vi starter.

Vi vil altid lede med lys og lygte efter de bevægelser du kan være med til. Selvom der er lammelser i din arm. Så kan vi arbejde med bevægelserne sammen, og måske kan du få en øvelse med dig hjem, som gør skulderen godt.

 

Forsvinder skulder problemerne igen?

Jo mere aktiv din skulder, din arm og din hånd kan blive, jo mindre betyder det at skulderen hænger. Vores erfaring her fra klinikken er, at dine smerter og skulderproblemer svinder når hånden kommer i brug. Når du bruger din hånd, så stiller du krav til hele armen, og i sidste ende til skulderen, fordi skulderen er styrende for, at du med din hånd kan nå f.eks. det håndtag du rækker efter.

Ind imellem ser vi også at skulderen får det bedre, selvom du ikke kan bruge din hånd. Vi ser at den afstand, der er opstået mellem toppen af skulderen og overarmen, bliver mindre og mere normal at se på, når der kommer god aktivitet i skulderens og armens muskler. Så selvom du har begrænset håndfunktion, så skal skulder og albue trænes for at bedre skulderens tilstand.

 

Smerter i skulderen - blodprop i hjerne - slynge - skulderbandage

Skal jeg have armen i slynge eller bruge en skulderbandage?

Det kan ind imellem være en hjælp at bære en slynge til armen, når du er oppe at stå og gå. Og det kan være en fordel at kombinere det med en god håndledsskinne som sikrer din hånd i en god position hvis den f.eks. er slap eller svag.

Når en arm er lammet, kan det være ganske svært at finde en skulderbandage der støtter rigtigt. Det kræver god vejledning, allerhelst af enten din fysioterapeut eller en bandagist.

 

 

 

Forundersøgelse – tryk her!