Jakob blev påkørt og fik en traumatisk hjerneskade

jakob19Jakob er 19 år, og står for at skulle påbegynde uddannelse som tømrer, da han som fodgænger påkøres af en bil med høj hastighed.

Jakob bliver indlagt på Rigshospitalet, og senere overflyttet til “afsnit for traumatisk hjerneskade” Hvidovre Hospital til genoptræning.

Efter 7½ måned overflyttes Jakob til videre genoptræning på Kurhus. Her træner Jakob i et ½ år, hvorefter han flytter på Lions Kollegiet.

Jakobs mor henvender sig til Neuroform knap 1½ år efter ulykken.

På det tidspunkt sidder Jakob i el-kørestol, som han selv styrer via et joystick. Jakob er lammet i højre side, og specielt armen er spastisk og meget svag. Venstre arm og ben kan Jacob bevæge målrettet, men musklerne er svage, og bevægelserne præget af rystelser. Jakob hjælper til når han skal flytte sig fra kørestolen til briksen, men han kan ikke sidde selv. Med hjælp fra 2 personer kan han komme op at stå.

Jakob har svært ved at holde sig vågen, og bliver meget hurtigt træt. Han sidder meget sammensunket i kørestolen og hovedet kan han dårligt holde løftet. Jakob spiser ikke, men kan med hjælp drikke lidt. Han får sin ernæring via en sonde i maven. Jakob har ligeledes svært ved at holde på mundvandet.

Han har intet talt sprog, men kommunikerer ved at vende tommelen op/ned, eller ved brug af staveplade.

Jakob har flere ressourcer. Han har god forståelse, og er meget imødekommende. Han samarbejder flot, og vil meget gerne træne for at få det bedre. Trods de svære fysiske skader, har Jakob masser af muligheder for at bevæge sig når blot han får lidt hjælp. Jakob har tidligere dyrket en del sport (fodbold, løb, styrketræning), og er således vant til at træne meget.

Målsætning
Jakob store ønske er igen at komme til at gå og gerne løbe!
Vi bliver enige om at han i første omgang skal være god til:
• at flytte sig til og fra kørestol
• at rejse sig op og stå med støtte

Interventioner
Jakob har nu gennem det meste af et år trænet 2 gange om ugen i 3 timer.
Træningen består primært af

  • Udspænding af muskel- nervevæv på overkrop, arme og ben.
  • Mobilisering af led specielt højre arm og fodled.
  • Stabilitetstræning for overkrop
  • Stimulering af synke – spisefunktion
  • Koordinationstræning for specielt venstre arm
  • Funktionstræning (at flytte sig mellem stol og briks, vende sig rundt på briksen, komme op at sidde, at rejse sig…. )
  • Vægtaflastet gangbåndstræning med fokus på at holde overkroppen oprejst og selv flytte højre ben fremad
  • Gangtræning i høj gangramme
  • Stå-træning m.h.p. at stå så selvstændigt som muligt
  • Styrketræning

Status ved afslutning jf. målsætning
Jakob fortsætter sin træning og gør til stadighed fremskridt. Jakob har nu fået fjernet sin sonde og spiser selv, ved brug af gaffel/ske i venstre hånd. Jacob nyder maden! Han synker fint men glemmer ofte at eftersynke, og hoster derefter. Hosteepisoderne er dog aftagende. Jakob drikker selv af kop med tud.
Der er fin fremgang i forhold til at holde på mundvandet. Over længere tid, som f.eks. på gangbåndet i 20 – 30 min., kan han undvære sin klud (tørrer sig ellers hyppigt på underlæben), men skal mindes om at synke.
Jakob har efterhånden rimelig udholdenhed i forhold til at holde hovedet løftet over længere tid. Så længe der er mennesker omkring ham, og han finder interesse i omgivelserne holder han hovedet løftet.

Kontrollen af overkroppen er bedret, og Jakob kan sidde selv på kanten af en briks i op til 15 minutter, forudsat der sker noget spændende. Det kan f.eks. være at slå sin fysioterapeut i kryds og bolle!
Han er god til at flytte sig mellem kørestolen og briks/anden stol, men skal have støtte til at holde balancen. Har Jakob noget stabilt stående foran sig kan han selv rejse sig op til stående.

Ved vægtaflastet gangbåndstræning, havde Jacob ind til for nylig behov for hjælp til at føre højre ben frem. Nu flytter Jakob selv begge fødder frem. Han har god udholdenhed og kan fint gå i ½ time, forudsat der er god musik og selskab. Jakob får nu sved på panden, og kan lide at gå i højt tempo.
Jakob klarer nu fint at træne i 3 timer, hvor han det første ½ år af forløbet hyppigt faldt i søvn, er Jakob nu vågen alle 3 timer. Træningen afbrydes midt på formiddagen af en spise – pause.

Her kan du læse hvordan du kommer igang med dit genoptræningsforløb!