Paretisk arm
Har du en paretisk arm er det typisk vanskeligt at løfte armen eller gribe om en genstand. Parese kommer nemlig til udtryk som svækkelse og kraftløshed. Og paresen opstår fordi der er en skade, der forstyrrer nervernes mulighed for at sende de rette impulser til musklerne. En hjerneskade efter f.eks. en blodprop i hjernen er et eksempel på en skade der kan resultere i en paretisk arm.
En paretisk arm er en arm der har funktion. Det er væsentligt, for selvom det er generende for dig der er ramt, så betydet det omvendt at der er ”noget at arbejde med”.
Du kan måske løfte en smule på armen, men ikke løfte den helt. Du kan måske forme hånden om koppen, men du har ikke kraft til at løfte koppen fra bordet. Det væskentlige er, at du faktisk er i stand til, at aktivere musklerne, eller nogle af dem. Det betyder at du kan træne, og derfor er det meget vigtigt at komme i gang så hurtigt som muligt.
Din fysioterapeut kan analysere sig frem til hvilke øvelser du skal starte op med. Er der bare en smule funktion i dine fingre, og kan du strække dem let, så skal vi helt klart starte med, at du træner det at åbne hånden og gribe om f.eks. et glas.
El-stimulation som en del af træningen
Når du kan bruge din arm en smule (eller mere end det) så kan vi understøtte aktiveringen af musklerne med el stimulation. Neuromuskulær elektrisk stimulation (forkortes NMES) kan både fremme aktiviteten og styrken i den paretiske arms muskler. Hvis du har gavn af NMES i genoptræningen af din paretiske arm, så vil vi instruere dig i at bruge NMES selv. Har du lyst til at leje et apparat til din hjemmetræning, så er det en mulighed.
En paretisk arm skal bruges!
Det kan være svært at komme godt i gang med at bruge en arm der er svækket. Men det er vigtigt for at udnytte muligheden for at den kan komme sig. Og jo før du kommer i gang, jo større er muligheden for at få et godt resultat.
Der skal trænes meget, for der skal mange repetitioner til, at aktivere musklerne i en paretisk arm. Derfor vil du, når du træner hos Neuroform, altid blive udstyret med hjemmeøvelser. Bare nogle få udvalgte, som er lette at gå til.
Det er ikke for sent
Selvom der er gået år siden du f.eks. fik en blodprop i hjernen og derved en paretisk arm, så er det ikke for sent at gå i gang med træning. Oplever du f.eks. at der er smerter i skulderen, så kan vi hjælpe dig med, at mindske smerterne.
Har du en diastase i skulderen , så kan vi arbejde med at bedre den, og derved mindske generne. Hvis du har en paretisk arm, og der med tiden er opstået spasticitet, så kan vi arbejde både med at styrke armen, og påvirke spasticiteten. Så vil armen opleves mindre generende.
Det er altid muligt, at arbejde med armen og hånden, så du får så god en funktion som muligt. Og så få gener som muligt. Men det er oftest vanskeligt at få rigtig god funktion i hånden og armen flere år efter at paresen er opstået.
Vi hjælper gerne
Måske oplever du, at din fysioterapeut ikke prioriterer træning af din arm, eller at din ergoterapeut ikke har den fornødne erfaring til at hjælpe dig videre. Vi hører tit, at det med de kommunale ressourcer, er vanskeligt både at have de rette kompetancer og terapeuter nok til, at give den individuelle træning, der skal til.
Når du kontakter Neuroform hjælper vi dig med at komme godt igang med at træne din paretiske arm. Du kan henvende dig til Neuroform både med det formål, at supplere din genoptræning i kommunen, eller din vederlagsfri træning. Ligesom det er også altid en mulighed, at lægge al din træning hos Neuroform.
Hvis du fortsat er under rehabilitering ved kommunen, eller går til vederlagsfri fysioterapi, så vil vi mægtig gerne samarbejde med din fysioterapeut.
Gratis forundersøgelse – tryk her!