Apopleksi genoptræning

Søger du efter genoptræning fordi du er blevet ramt af en hjernebløding eller blodprop i hjernen?

Blodprop i hjernen eller hjerneblødning vil ofte resulterer i, at der opstår lammelser i kroppen og du får behov for genoptræning.

Symptomerne er de samme, uanset om det er en blødning eller en blodprop, der forvolder skaden i din hjerne. Sidder din blodprop i venstre side af hjernen, vil det være højre side af kroppen, der rammes af lammelser.

Hele din krop kan rammes af lammelser. Derfor kan du opleve, at det er vanskeligt at sidde på kanten af sengen, fordi din overkrop nu er svag i den ene side. Lammelserne kan følges af spasticitet, som gør det vanskeligt for dig f.eks. at åbne hånden. Også din følesans kan være svækket, så du har svært ved at mærke når en anden rør ved din hånd. Måske er det tilmed vanskeligt, at mærke hvor hånden befinder sig henne – ligger den i skødet, eller er den gledet ned og hænger langs siden? Er du ramt af lammelser i benet, vil det at stå og gå være forbundet med utryghed og besvær. Du vil typisk opleve, at du må bevæge dig i lavere tempo end du plejer.

Alle disse fysiske symptomer kan man arbejde med sammen med fysioterapeuten. Din genoptræning er vigtig fordi du skal have mulighed for, helt eller delvist, at genvinde de færdigheder du har tabt.

Får du ikke den rette træning?

Hvis du for nyligt har fået en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning, så har du måske oplevet frustrationer over den ambulante behandling efter din udskrivelse fra hospitalet. Det kan handle om, at din fysioterapeut ikke har den erfaring med som du kunne ønske, eller at du overvejende tilbydes træning på hold, selvom du har behov for mere individuel og mere specialiseret træning. Det kan også handle om, at du alt i alt ikke får træning nok set hen over ugen. Måske vil kommunen afslutte dit træningsforløb, til trods for at du selv oplever, at du fortsat kan forbedre f.eks. din evne til at gå.

Ønsker du privat genoptræning?

Fordi Neuroform er et privat genoptrænings tilbud, får du indflydelse på hvor meget træning du skal have, og hvor længe forløbet skal vare. Vores eneste speciale er genoptræning til mennesker der er ramt af hjerneblødning, blodprop i hjernen, eller en neurologisk lidelse der giver lignenede symptomer. Det betyder, at vi udelukkende arbejder med mennesker der har udfordringer som dig. Vi har oparbejdet masser af erfaring igennem de 14 år Neuroform har eksisteret, vores behandlingsformer er gennemprøvet, og du vil opleve, at der er en sikker plan for din genoptræning.

Hos Neuroform er vi 7 autoriserede fysioterapeuter, der alle har mange års erfaring. De fælles træk ved mennesker, der er ramt af en hjerneskade er velkendte for os, ligesom de væsentlige forskelle er det. Vi er opmærksomme på, at vi sammen ændrer mest for dig, når vi får etableret en god relation til dig og dine pårørende.

I vores velindrettede lokaler, finder du alt det udstyr, der er afgørende for, at du bliver udfordret mest muligt. Vi kan tilbyde vægtaflastet gangbåndstræning ved brug af et selesystem, der beskytter dig mod at falde, når du skal øve dig i at gå. Vi kan også sikre dig ved brug af et liftsystem, hvis du skal op at stå, eller gå hen over gulvet. Vi har et ståstøttebord, hvis det at du skal stå i længere tid er vanskeligt. Vi har prioriteret, at have apperatur til konditions- og udholdenhedstræning, og kan derfor medvirke til at forebygge kredsløbslidelser og nye blodpropper. Endelig har vi et utal af muligheder for, at udfordre din hånd og arm under træningen. Via el-stimulation, redskaber der stimulerer bevægelighed, og masser af småting udvalgt til, at udfordre din finmotorik og evne til, at manipulere genstande.

Hvornår skal jeg starte min genoptræning?

Når du bliver ramt af en hjerneskadeskade, som blodprop eller blødning i hjernen, skal din genoptræning starte så tidligt som det er muligt. Indenfor de første 3 – 8 måneder er det vigtigt, at du prioriterer din genoptræning højt. Det er i det tidsrum hjernen og nervesystemet har lettest ved, at omorganiseres og genopbygges efter en skade. Derfor skal din hjerne udfordres meget målrettet, ved at du får de helt rette øvelser og passende med hjælp. F.eks. når du skal genindlære hvordan du flytter benet når du skal går, og hvordan du bedst aktiverer din arm, når du ønsker at gribe fat om en genstand med hånden.

 

Det er aldrig for sent

Der er en stor gevinst ved, at du kommer til træning tidligt i dit sygdomsforløb. Men selvom har levet med en hjerneskade i mange år, og du kun sjældent går omkring, men overvejende bruger din kørestol, så er det aldrig for sent, at beslutte sig for f.eks. at ville blive bedre til at gå. Måske skal du op at gå på gangbånd med en sele som sikkerhed, så du kan få distance og tempo i benene. Og måske skal der behandles på de gener du oplever fra spastisk muskulatur og stramt bindevæv, for at sikre mere smidighed i kroppen når du skal gå. Ofte vil du opnå den sidegevinst, at træningen bedrer dit humør. Vi vil rigtig gerne møde både dig, der er for ganske nyligt har fået en skade eller sygdom, men også dig, der har levet med skaden eller sygdom i flere år, fordi det aldrig er for sent at komme i bedre form.

Når du kontakter Neuroform, kan det både være med det formål at supplere din ambulante genoptræning i kommunen, din træning på rehabiliteringshjemmet eller din vederlagsfri træning. Men vi har også mulighed for, at tilbyde dig et intensivt forløb, hvor Neuroform står for det fulde program i din genoptræning. Et forløb der f.eks. starter så snart du har forladt hospitalet.

Forundersøgelse – tryk her!