2Kasper, 21 år/ Faxe

Kasper 21 år er i lære som tømrer da han vælter på knallert og pådrager sig et hovedtraume. Han bliver indlagt på ”Afsnit for traumatisk hjerneskade” Hvidovre Hospital, hvor han forbliver indlagt i et ½ år. Herefter overflyttes han til videre genoptræning på Kurhus i 4 mdr.

Kaspers forældre henvender sig til Neuroform 3 år efter traumet.

På det tidspunkt kan Kasper gå med rollator, men har store problemer dels er der megen spasticitet i højre ben, dels er gangfunktionen usikker og balancen meget dårlig. Han kan kun rejse sig fra en stol med hjælp, og kan kun gå få trappetrin – forlæns op og baglæns ned – med person og gelænderstøtte.

Højre arm bruger Kasper ikke til andet end at holde ved rollatoren. hånden er altid fast knyttet, og spasticiteten i armen er høj. Kasper har en del problemer med at udtrykke sig verbalt, og har meget nedsat hukommelse. Kasper har svært ved at holde sig vågen, sover til middag i flere timer, og falder let i søvn hvis han bare sidder for sig selv, eller ikke finder interesse for det der sker omkring ham. Han har desuden svært ved at holde sig beskæftiget over længere tid.

Kasper er meget støj-følsom, og koncentrerer sig dårligt når der er uro/ mange mennesker omkring ham.
Han er afhængig af hjælp hele dagen, og varetager ikke selvstændigt nogle opgaver i hjemmet. Han tager ikke initiativ til meget andet end at spille på computer.

Familien har en hjælperordning til dagtimerne.

Kaspers ressourcer er, at han har en ung stærk krop, og at han er meget villig til at bruge kroppen når blot han får hjælp. Han er i øvrigt en meget tillidsfuld ung mand, der brænder efter at blive mere selvstændig i sit liv, men som har svært ved at holde fast i, at gøre de ting han kan selv uden at bede om hjælp.

Målsætning
Kasper har et stort ønske om at komme til at gå uden at støtte til noget (rollator) eller nogen.

Interventioner
Kasper starter et forløb på samlet 20 uger, 4½ time 3 dage om ugen. I forløbet indgår 2 gange hjemmetræning.

Træningen består primært af:

 • Nerveudspænding generelt, og specifikt i højre arm og ben
 • Udspænding af stramme muskler i højre ben, og mobilisering af specielt højre fodled
 • Vægtaflastet gangbåndstræning med fokus på at fremme udholdenhed, gangdistance og balance
 • Balancetræning via leg og spil, samt i forbindelse med tilberedning af frokost i køkkenet
 • Styrketræning for hele kroppen
 • Konditionstræning
 • Udendørs gang med fokus på balance og udholdenhed
 • Indkøb i supermarked med fokus på planlægning , og færdsel i uroligt miljø
 • Hjemmetræning med det mål at vise Kasper og familie, at han klarer at færdes mere selvstændigt i køkkenet, samt hvilke opgaver i hjemmet han selv kan overtage
 • Anskaffelse og tilpasning af “Toe – off” fodskinne til styring af spastisk fod (ved bandagist)
 • Anskaffelse af hvileskinne til natlig udspænding af hånd/ håndled, da denne er på vej i fejlstilling, der i værste fald vil hindre Kasper i at bruge hånden som støttehånd

Status ved afslutning
Da Kasper slutter forløbet går han uden rollator både på klinikken og i hjemmet. Han skal følges af en person, men går selvstændigt. Ind imellem går han spontant alene omkring….Når Kasper bliver træt får han en hånd at støtte sig til.
Kasper går meget langsomt, men har gennem forløbet fordoblet sin ganghastighed, ligesom gangdistancen er omtrent fordoblet.
Balancen er det springende punkt. Pga. megen spasticitet i højre fod og ben, sidder foden ofte ”fast” i gulvet, og forstyrrer balancen. Balancen er dog bedret væsentligt.
Kasper klarer nu trapperne med lethed, og på normal vis med en hånd på gelænderet, forlæns op og ned, 2 etager uden pauser.

Når Kasper færdes udendørs er han meget forsigtig. Vi træner det at gå uden støtte, men med tæt følge af en person. Kasper har nu overskud til at bære affald ud til skraldespanden, men da kræver det fuld koncentration, at holde balancen på fliserne.
Kasper laver nu selv sin frokost (pastasalat) i køkkenet. Han færdes sikkert, og husker hvor i køkkenet han skal finde det han skal bruge. Han tager ind imellem initiativ til at tjekke om der står pasta i køleskabet, hvis ikke koger han en portion i løbet af formiddagen.

Kasper benytter kun i beskedent omfang højre arm/hånd, f. eks. når en kontakt lader sig tænde med den knyttede højre hånd. Der er udtalte problemer med spasticitet i hele armen, hvorfor den ”stivner” især når Kasper er i færd med noget der udfordrer ham (f.eks. at holde balancen mens han laver sin frokost). Han beder relevant om hjælp til to – håndsaktiviteter (f.eks. at åbne en dåse), men aldrig uden selv at forsøge med venstre hånd først.
I forbindelse med styrke og udholdenhedstræningen inddrager Kasper altid højre arm og hånd.

De første uger i forløbet havde Kasper hyppige pauser indlagt i dagen (2-3 hvil á ca. 10 min.) inkl. 20 min. hvil efter frokosten. Senere i forløbet fik han kun middagsluren, og de sidste uger af forløbet holdt Kasper kun kaffe – pause om formiddagen med de øvrige klienter, var vågen og deltagende i snakken, og kunne nøjes med frokostpausen hvor han spiste, men ikke sov efterfølgende.

Kasper ser nu også ud til at profitere af samværet med klinikkens øvrige klienter. Fra tidligere at have foretrukket at være alene i træningssalen med sin terapeut, nyder han nu gerne selskab og er meget imødekommende. Allerbedst går det dog i meget små grupper (3 prs.) hvor der ikke er for megen uro, eller larm. I køkkenet koncentrerer Kasper sig fint trods det at 1-2 prs har andre aktiviteter i gang.