Lisbeth fik en hjerneblødning

Lisbeth er 50 år da hun bliver ramt af en hjerneblødning. Hun bliver kørestolsbruger og kommer på plejehjem. Men efter 1½ års målrettet indsats kan Lisbeth gå selv og flytter hjem til familien igen.

Lisbeth får en hjerneblødning , og den rammer hende hårdt. Blødningen sidder i højre hjernehalvdel, hvilket resulterer i lammelser i venstre kropshalvdel. Hun bliver kørestolsbruger, venstre sides arm er uden funktion, benet kan hun dårligt støtte på, og forflytninger foregår i stålift. Lisbeth er det første 1½ år præget af udtalt træthed, og hun har svært ved at finde lyst til at træne.
Efter et langt rehabiliteringsforløb, flytter Lisbeth på plejehjem, og på plejehjemmet får hun hjælp til det meste. I dagligdagen støtter hun sig til en kalendertavle da hukommelsen er betydeligt nedsat.
Hun er gift og mor til 2 børn på henholdsvis 14 og 18 år, hun er akademiker, og sad i en god stilling frem til hjerneskaden opstod.
Boende på plejehjemmet får Lisbeth vederlagsfri fysioterapi lokalt, træning af kommunal fysioterapeut, og påbegynder i tillæg træning hos Neuroform – 14 mdr. efter skaden.

 

Lisbeths store ønske er at komme til at gå igen – og det lykkes!
Det er helt forståeligt, men en stor udfordring at starte med. Vi stiller sammen nogle mindre krævende mål op:

  • Lisbeth skal kunne stå og holde balancen ved toilettet. Mål: at hun selv kan stå og hjælpe med at trække bukserne op.
  • Det ville lette familiens hverdag hvis Lisbeth kan forflyttes ind på forsædet af en personbil. Mål: At Lisbeth og hendes mand selv kan klare forflytning til bil.

Efter det første forløb (6 ugers træning) er den stående balance bedre, Lisbeth kan hjælpe til med at trække bukser af/på ved toiletbesøg, men hun kan ikke stå selv.
Hun står mere sikkert ved forflytning, og ægteparret kan akkurat klare forflytning til bil men det er hårdt arbejde for manden. Pausen i løbet af træningen er reduceret fra 10 til 5 min.
Lisbeth er fortsat meget afhængig af hjælp, bor på plejehjem og benytter stålift.
Lisbeth fortsætter med kommunal og vederlagsfri træning, og vender tilbage til Neuroform efter nogle måneder. Hun er nu mindre træt, og mere vant til at træne.

 

Et ½ år senere kan Lisbeth forflytte sig uden fysisk hjælp
Hun forflytter sig uden fysisk hjælp men med vejledning og overvågning (og overtalelse!). Lisbeth begynder nu at gå i høj gangramme, men skal have en del hjælp til at føre venstre ben frem og støtte på det.

 

1 år efter Lisbeth fik en hjerneblødning, kan hun gå nogle få meter med personstøtte og stok
Lisbeth kan nu gå 4-5 meter med en 4-punkts-stok i hånden og personstøtte.
Hun kan forflytte sig selv uden vejledning men med overvågning.

 

3 år efter hjerneblødningen flytter Lisbeth hjem til familien igen
På det tidspunkt har hun trænet 1½ år hos Neuroform, og i tillæg fået kommunal træning samt vederlagsfri fysioterapi. Der har været en fin dialog mellem behandlerne, og alle er blevet  fastholdt på at arbejde mod samme mål: At Lisbeth selv skal kunne gå på toilettet, og kunne gå korte distancer selv.
Lisbeth flyttede ud af plejehjemmet i sommeren 2015. Hun bor nu hjemme sammen med mand og 2 store børn. Lisbeth har gennem det seneste halve år reduceret antallet af besøg fra hjemmeplejen fra 5 til 2 gange dagligt.

 “Jeg fik livet tilbage”

siger Lisbeth

Gennem det senesGenoptræning efter hjerneblødning - gang med 4 punkt stokte år har Lisbeth udfordret sig selv betydeligt, og har således udviklet sig meget kognitivt. Hun har stille og roligt engageret sig i at organisere hverdagen, styre sin økonomi, læse bøger og nyheder, og socialisere med gamle venner.

 

Lisbeth kan gå 100 meter uden at holde pause, men skal have følge på turen, og så kræver det lidt overtalelse!
Lisbeth klarer selv sine toiletbesøg, forudsat der er gelænder ved toilettet. Hun arbejder målrettet på at klare sig uden, for at kunne klare sig på alle typer af toiletter.
Der er meget beskeden funktion i venstre arm, men venstre ben er nu stærkt nok at hun kan stå på det og strække knæet når højre ben føres frem.

 

7 år efter efter Lisbeth fik en hjerneblødning

Nu er der gået 7 år siden Lisbeth blev ramt af den hjerneblødning, der ændrede hendes liv radikalt, og Lisbeth fastholder sin træning hos Neuroform, for at passe på sig selv. På den måde kan hun bevare sin førlighed selvom mange af dagens timer tilbringes i kørestolen.

 

Lisbeth har sat sig flere mål gennem de seneste år, bl.a. fordi Lisbeth og ægtefællen holder af at tage ud til kulturelle aktiviteter, og opretholde kontakten med familie og gamle venner. Derfor har Lisbeth lært sig at gå på trapper, at håndtere toiletbesøg hvor der ikke er gelænder, og at gå længere distancer med 4-punkt-stokken … kort sagt at være fleksibel. For det kræver fleksibilitet at færdes hvor man ikke kender omgivelserne og udfordringerne indgående.

 

Lisbeth Koefoed

Lisbeth blev ramt af tarmkræft

For et halvt år siden blev Lisbeth ramt af kræft i tarmen. Operationen gik godt, og Lisbeth viste sig heldigvis,  at have god modstandskraft. Hendes gode fysiske form betød, at hun  hurtigt kom på benene igen, men Lisbeth måtte kæmpe for at genvinde udholdenhed. Med udholdenhed som fokus trænede Lisbeth masser af gang, samt op og ned ad trapperne. Der gik nogle uger – med 2 timers træning 2 gange om ugen – og Lisbeth klarede igen 5 gange op/ned til/fra 1. sal!

 

Lisbeths balance er nu så god at hun kan bytte 4-punktstokken ud med en almindelig håndstok, i forbindelse med træningen. Tilmed øver hun sig i at gå helt uden stok! Det er krævende, og ind imellem svært at finde modet til at give slip, men det lykkes. Målet er lige nu, at Lisbeth skal kunne rejse sig fra sin stol og gå helt uden stok 3 meter hen til en anden stol.

 

Her kan du læse mere om hvordan du kommer igang med dit genoptræningsforløb!